Ves al contingut principal

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».

Enric Valor i Vives (Castalla, 22 d'agost de 1911 - València, 13 de gener de 2000) fou un narrador i gramàtic valencià. Va fer un dels més importants treballs de recol·lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de l'estandardització i normativització del valencià. L'ambició d'Aleix, es una novel·la que va aparèixer allà pels anys 60 amb molts supressions i tallades obligats per la censura de l’època, fou la primera i estupenda mostra del món narratiu que Enric Valor ha anat fabricant al llarg dels anys. L’Historia va de les vi-vences d’un jove davant del seu primer amor, tot dins el context social tancat d’un poble de les comarques del sud en els feliços anys 20 del segle passat. Això dona peu a Valor per transmetre'ns una visió justa i lúcida de l’ambient d'aquells anys 20. 

Resum: 
Aleix va nàixer a Callosa d'en Sarrià prop d'Altea, la seua mare muntanyesa i filla de Confrides i de pare natural d'Altea. En ell confluïxen la sang serrana de la mare i la tradició marinera del pare. Però des de xicotet somia amb les muntanyes, vol estar arrelat en la terra i no a la mar, però el pare es va adonar quan era un xiquet que no sentia massa amor por la mar. A una tendra edat, el pare d'Aleix mor y llavors la seua mare confia al senyor Macià l'administració de les terres de la família.

L'esposa del sr. Macià, Pauleta, s'ha casat sent massa jove per a ell, per un problema econòmic. Al principi Aleix veu a Pauleta com una mare quan està malalt, Pauleta cuida d'Aleix i ací l'ambigüitat de l'autor descriu una transició portentosa entre un afecte aparentment matern-filial cap a una passió amorosa d'igual a igual. Quan passen els anys, i Aleix és un jove, les diferències d'edat entre Pauleta i ell tendixen a diluir-se. Llavors va sorgint pausadament l'amor que es convertirà en un adulteri que, a l'origen, haguera semblat quasi incestuosa. Aleix és informat de quin tipus de persona és el Sr. Macià a través del seu capatàs, Mingarro.

 Quan es marxa a estudiar a València, Aleix coneix a Lluïsa que passarà a ser la seua promesa, però quan esta és convidada a passar uns dies a Callosa d'en Sarrià, llavors ell nota que no tenen la mateixa passió per les muntanyes. No obstant això, quan Aleix està en el poble, estima desesperadament a Pauleta i quan està a València reprèn les seues relacions amb Lluïsa. Pauleta en diversos passatges apareix cuidant la delicada salut del seu marit. 


En la part última de la novel·la, Aleix està acabant la carrera, passa uns dies en el poble per vacances i consuma el seu amor amb Pauleta. Llavors, la passió torbadora li fa tramar un pla per a escapar-se amb ella, lluny del senyor Macià, una vegada descartada definitivament la seua relació sentimental amb Lluïsa. El seu amic caçador li presta els diners necessaris per a la fugida. Però prompte, mentre està a França, rep un telegrama anunciant la mort alliberadora del vell marit burlat. L'ambició arriba a la seua culminació: Pauleta podrà passar a ser la seua muller i podran tornar al seu poble.

La meua opinió: 
Bé, este llibre és un treball de la classe de conversa de valencià. Com vaig explicar en classe, no m'agraden les novel·les d'amor, a mi m'agrada més les novel·les negres, policíacas, d'aventures i històriques. Però el que sí que m'ha agradat molt és que parla de llocs que jo conec i que estime molt: Altea, Aitana, el poble de Confrides i fins i tot la Font de l'Arbre, al que li agrade este gènere estarà encantat de la trama.

                                                                   Font del l'arbre
                                                                 Poble de Confrides

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Bueno, suelo hablar de grandes personajes valencianos, que son parte de la historia de mi pueblo "que ya han muerto". A partir de ahora también voy a hablar de los vivos, que también forman parte de un gran pueblo y allí donde se encuentran  representan…a todos los valencianos/as. 
Arturo Valls, ha nacido en mi barrio "Moteolivet"y al que tengo el placer de haber conocido personalmente “ya lo conocía de vista” pero nunca había hablado con él. Además de ser un gran actor y presentador, es una persona muy agradable "muy preocupado por la situación  actual del país".
Además, actualmente tiene un exitoso programa en televisión; Por otro lado, a sido elegido mejor presentador por "Ahora Caigo" en la 61ª edición de los Premios Ondas, decanos y más prestigiosos galardones de radio y televisión que se conceden en España. También ha sido elegido por la cadena Media Markt, para ser la imagen  de su nueva campaña para estas Navidades, que ya se está emiti…

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

El Siglo de Oro de las Letras Valencianas, abarca prácticamente todo el siglo XV y fue la época de máximo esplendor de la Lengua Valenciana escrita. Durante este siglo, se dieron autores tan reconocidos como Jordi de Sant Jordi, Ausias March, Joanot Martorell, Joan Roiç de Corella, Jaume Roig o Sor Isabel de Villena. Ausias March Ripoll nació a finales de 1397,aunque no se se sabe con seguridad si nació en Beniarjó (pueblo cercano a Gandía) o en la misma en Gandia,sus padres Pere March y Leonor Ripoll (hija del señor de Massalaves) casados en junio de 1395, ostentaban el cargo de Procurador General de las posesiones del Duque de Gandia.

Fue Señor de Beniarjó, Pardines y Vernissa, y halconero mayor del rey de la Corona de Aragón (Alfonso V el Magnánimo) fue armado caballero en 1419. Participó en la expedición de Alfonso V a Córcega y Cerdeña, y en otras expediciones contra los piratas del Mediterráneo. En 1425 se retiró a sus posesiones valencianas, instalándose en Gandía en 1428.…

Visitando la Torre Miramar "Valencia".

La Torre Miramar  se construyó a la entrada de Valencia por la V-21, Esta torre forma parte de la zona ornamental del túnel que debe facilitar la entrada a Valencia por la avenida de Cataluña. Las fuentes, tres, que son las más grandes de la ciudad y minimizan el consumo de agua. Sólo el estanque central mueve un caudal de 40.000 litros, más que la del Palacio de Congresos o la de la Dama Ibérica.
En verano a 35 grados fui a subir al mirador para hacer unas fotos y me encuentro que el ascensor esta averiado, la chica que estaba encargada del mirador me dijo que eran unas escaleras muy cómodas de subir, hay que ser un atrevido para subir a pie los 42 metros de altura desde la calle hasta la torre Miramar sobre todo por el bochorno y calor en pleno verano que hacía.  Suelo pasear por la zona de las universidades donde se encuentra la torre,  y de momento al día de hoy "Noviembre 2011"sigue averiado el  ascensor y el mirador está cerrado.
Las obras incluyendo al túnel de…