Ves al contingut principal

Història i recepta dels Pacremat i Mona de Pasqua.

L'origen de la paraula mona és incert. El lingüista Joan Coromines assegura que es troba en el llatí munda, que fa referència a una panera plena de pastissos que els romans oferien a la Deessa Ceres per primavera. Una altra hipòtesi, és que venja de l'àrab munna en referència a les provisions amb que els moriscs obsequiaven als senyors. Jo sí que crec que pot venir de l'àrab, ja que molts dels dolços i plats de la nostra gastronomia de hui són d'aqueixa època, fins i tot es mantenen els noms àrabs i segons la comarca se'ls coneix amb diferents noms; tonya, panou, pa cremat, coca d’aire, etc.
      En alguns pobles, com hui dia Alberic (l’al-Barid de la història), aquesta coca s'ha convertit en un emblema de la gastronomia local, i es menja tot l'any. L a recepta que ací presente s'ajusta al que podem provar si anem algun dels nombrosos forns d'aquesta població de la Ribera de Xúquer. El panquemado d’Alberic, és una de les elaboracions més típiques de terres valencianes durant la Setmana Santa. Segons la comarca en la qual ens trobem rebrà noms molt diferents. Els ingredients del pacremat i de la mona són els mateixos, l'única diferència és que a la mona se li pot donar forma d'animal, un cocodril o una serp, de flor o de llaç, i sempre va adornada amb un ou cuit o de xocolata. Mentre que el panquemado té forma de pa i no porta l'ou, excepte en algunes localitats com Alberic, que ho coronen amb clara d'ou muntada.
PACREMAT I MONA DE PASQUA                                                                              
Ingredients (per a quatre persones).
  -Un quilo de farina
-300 grams de sucre
 -Un pessic de sal
 -Una miqueta menys d’un cuart de litre d'oli
 -100 grams de llevat
-Mitja dotzena d'ous (si pot ser camperos o ecològics) estan més bons i són més sans.
 -Una miqueta de sucre glasé
Preparació:
 En un Llibrell, batem quatre ous i els barregem amb el sucre i el pessic de sal. D'altra banda, calfem l'oli una miqueta, li afegim el llevat i ho reclamem al llibrell. Ho barregem tot ben i comencem a afegir la farina sense deixar de remoure-el. Quan la pasta quede fina, la deixarem tapada i esperarem dues hores fins que fermente i cresca la massa. Una vegada que haja crescut, cal fer la pasta en trossos de mig quilo. Cada peça la posem damunt de la neula o paper vegetal, deixem cadascuna d'aquestes peces i esperem que tornen a créixer. Mentrestant separem les rovells de les clares de dos ous. Batem les rovells i, amb un pinzell, pintem les mones de manera que agafen un color torrat quan estiguen fetes. Batem també les clares a punt de neu i deixem caure una mica alzina de cada coca. A acabar, ho posem al forn en una llanda greixada amb una mica de llard. Convé que el forn estiga a uns 180º i les deixem almenys mitja hora, en companyia d'una olla amb aigua: l'objectiu és que queden esponjosas per dins i cuites i daurades per fora. Una vegada tretes del forn, deixem caure una miqueta de sucre grasé per sobre de cada coca i esperem al fet que es refreden. Ja que com diu la dita “el pa calent mata a la gent”.

Per a finalitzar, amb cafè amb llet, llet amb cacau i solament està molt bo, però amb xocolate està de mort i si li afegim nata muntada…ni us explique.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Bueno, suelo hablar de grandes personajes valencianos, que son parte de la historia de mi pueblo "que ya han muerto". A partir de ahora también voy a hablar de los vivos, que también forman parte de un gran pueblo y allí donde se encuentran  representan…a todos los valencianos/as. 
Arturo Valls, ha nacido en mi barrio "Moteolivet"y al que tengo el placer de haber conocido personalmente “ya lo conocía de vista” pero nunca había hablado con él. Además de ser un gran actor y presentador, es una persona muy agradable "muy preocupado por la situación  actual del país".
Además, actualmente tiene un exitoso programa en televisión; Por otro lado, a sido elegido mejor presentador por "Ahora Caigo" en la 61ª edición de los Premios Ondas, decanos y más prestigiosos galardones de radio y televisión que se conceden en España. También ha sido elegido por la cadena Media Markt, para ser la imagen  de su nueva campaña para estas Navidades, que ya se está emiti…

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

El Siglo de Oro de las Letras Valencianas, abarca prácticamente todo el siglo XV y fue la época de máximo esplendor de la Lengua Valenciana escrita. Durante este siglo, se dieron autores tan reconocidos como Jordi de Sant Jordi, Ausias March, Joanot Martorell, Joan Roiç de Corella, Jaume Roig o Sor Isabel de Villena. Ausias March Ripoll nació a finales de 1397,aunque no se se sabe con seguridad si nació en Beniarjó (pueblo cercano a Gandía) o en la misma en Gandia,sus padres Pere March y Leonor Ripoll (hija del señor de Massalaves) casados en junio de 1395, ostentaban el cargo de Procurador General de las posesiones del Duque de Gandia.

Fue Señor de Beniarjó, Pardines y Vernissa, y halconero mayor del rey de la Corona de Aragón (Alfonso V el Magnánimo) fue armado caballero en 1419. Participó en la expedición de Alfonso V a Córcega y Cerdeña, y en otras expediciones contra los piratas del Mediterráneo. En 1425 se retiró a sus posesiones valencianas, instalándose en Gandía en 1428.…

Visitando la Torre Miramar "Valencia".

La Torre Miramar  se construyó a la entrada de Valencia por la V-21, Esta torre forma parte de la zona ornamental del túnel que debe facilitar la entrada a Valencia por la avenida de Cataluña. Las fuentes, tres, que son las más grandes de la ciudad y minimizan el consumo de agua. Sólo el estanque central mueve un caudal de 40.000 litros, más que la del Palacio de Congresos o la de la Dama Ibérica.
En verano a 35 grados fui a subir al mirador para hacer unas fotos y me encuentro que el ascensor esta averiado, la chica que estaba encargada del mirador me dijo que eran unas escaleras muy cómodas de subir, hay que ser un atrevido para subir a pie los 42 metros de altura desde la calle hasta la torre Miramar sobre todo por el bochorno y calor en pleno verano que hacía.  Suelo pasear por la zona de las universidades donde se encuentra la torre,  y de momento al día de hoy "Noviembre 2011"sigue averiado el  ascensor y el mirador está cerrado.
Las obras incluyendo al túnel de…