Sor Isabel de Villena "escriptora" del Segle d'Or Valencià .

El Segle d'Or de les Lletres Valencianes, abasta pràcticament tot el segle XV i va ser l'època de màxima esplendor de la Llengua Valenciana escrita. Durant aquest segle, van aparèixer autors tan reconeguts com Jordi de Sant Jordi, Ausias March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella, Jaume Roig o Sor Isabel de Villena. 
Sor Isabel de Villena (1430-1490) va ser la primera dona a escriure en valencià , religiosa clarissa, autora de diversos tractats d'espiritualitat. Va nàixer cap a 1430, a València. El seu nom era Leonor Manuel de Villena, filla ilegítima d'Enrique de Villena i Vega, nét del rei Enrique II de Castella. Òrfena als quatre anys, va ser educada per la reina María de Castella, esposa del rei Alfonso V el Magnànim, en el seu palau de València. El 28 de febrer de 1445 va ingressar en el monestir de la Santíssima Trinitat, de religioses franciscanes clarisses, que havia sigut fundat per la mateixa Reina un any abans. Des del primer moment es va esforçar per posar en pràctica les virtuts cristianes i es va dedicar de manera especial a l'estudi de la Sagrada Escriptura. El 26 de març de 1463 va ser triada abadessa del monestir, li cost que l'acceptaren per a un càrrec tan important per ser filla il·legítima, encara que vènia de família noble, el que no haguera nascut dins del matrimoni era algo que no s'acceptava molt fàcilment en aquella època, va ser abadessa fins a la seua mort. 
Isabel de Villena va ser protagonista de l'ambient cultural del Segle d'Or valencià. El panorama cultural de València en aquells temps apareix particularment animat i complex. La introducció de la impremta (1473) i les relacions amb Itàlia, entre altres causes, van determinar el sorgiment del Renaixement local, que inclou per antonomàsia els corrents ideològics i científiques més representatives de l'època. L'abadessa del monestir de la Santíssima Trinitat, des de la seua clausura, no va estar absent del moviment literari que va haver-hi en la seua època, i va reunir en el seu convent una bona biblioteca. Va escriure la Vita Christi, obra que desenvolupa els misteris de Crist, des de la Concepción Inmaculada de la seua Mare fins a l'Ascensió del Senyor. 
Escrita en valencià, amb estil elegant, amb clàusules doctes i amb gran expressivitat de llenguatge. Adquireix especial significació la simpatia amb què tracta a les dones de l'Evangeli, sobretot a María Magdalena, i el protagonisme que els concedeix. Va dedicar l'obra a la reina Isabel la Catòlica, que desitjava amb interès llegir-la. Es va imprimir per vegada primera el 22 d'agost de 1497, per ordre de Sor Aldonza Monsoriu, successora d'Isabel de Villena com a abadessa del seu monestir. Va escriure també uns sermons i l'obra mística Speculum Animae, que no han arribat a l'actualitat. A instàncies seues Jaume Pérez, bisbe auxiliar de València, va escriure un comentari al Magníficat en 1485, que li'l va dedicar. Va morir piadosament el 2 de juliol de 1490.

Comentaris

 1. Me alegra que hayas traído la vida de esta religiosa que algo conocía de ella. Lástima que sus informaciones para sus tratados estuviesen inmersos en los libros apócrifos, aunque esto no le quita mérito como escritora, porque en aquellos años, pocas mujeres sabían escribir.
  Maikel, voy a postear solo una vez al mes, más o menos, porque escribir y corregir libros, componer poemas y todo mi trabajo, me lleva mucho tiempo y necesito silencio.
  Gracias por ver mi vídeo, ya no me acordaba de hacerlos.
  Un gran abrazo.
  Sor.Cecilia

  ResponElimina
 2. Sería como Beatriz Galindo o Teresa de Ávila, pero en nacida en Valencia. No sé por qué no es tan conocida como las anteriores.

  ResponElimina
 3. Normal Sor. Cecilia, con tantas cosas que hace, siempre me he asombrado que pudiera atender todo y a todos, yo seguiré visitando su blog como siempre.
  Marino, parece ser que lo de Valencia cuenta muy poco para el resto de España. Nada más pueda, haré un artículo sobre la reina María de Castilla. Enterrada en el Real Monasterio de la Santísima Trinidad de Valencia, una historia bastante desconocida para muchos valencianos/as. Un saludo

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».