Llibre recomanat "Som uns ignorant" de Enric Ramon.

Aquesta vegada us vull parlar d'un llibre una mica diferent d'uns altres que ja he presentat en el blog. És un treball interessant de l'autor Enric Ramon i Pastor, molt relacionat amb el món del valencianisme i “Lo Rat Penat" una (societat cultural valenciana). L'autor escriu un llibre totalment autodidacta i editat per ell mateix. En el qual pretén arribar a les consciències d'una bona part dels valencians que viuen d'esquena a la realitat del seu poble.
Conec als fills del senyor Enric Ramon i Pastor, són els que em van parlar del llibre i per mediació d'un d'ells ho vaig aconseguir. Aquest llibre representa una mica tot el problema de la identitat del poble valencià, llengua, cultura etc. Però abans de seguir parlat del llibre vull desenvolupar una mica aquest tema, que és molt important per a entendre el que vol dir-nos l'autor.
He nascut i viscut en una alquería prop de la ciutat de València i enmig de l'horta durant anys. La gent solia parlar en valencià i allí vaig aprendre moltes coses, sobretot, la qual cosa explicaven els majors de la nostra història, llengua i tradicions. Em van ensenyar que érem un de gran poble molt antic, amb una cultura i llengua pròpia, amb moltes tradicions que venien de molt lluny, sobretot dels romans  i dels àrabs.
O siga, que en aqueix temps no tenia cap idea de la polèmica sobre la llengua i els Països Catalans, però amb el temps em vaig adonar que havien dos grups o sectors enfrontats, els "valencianistes" de caràcter regionalista. Que són un moviment cultural i polític que propugna la recuperació de la identitat pròpia (idioma, història, tradicions i altres peculiaritats) del Regne de València. Políticament, els regionalistes són partidaris de la dónes centralització administrativa de l'Estat espanyol i del Dret Foral Valencià i a més de l'augment de l'acte governe de l'autonomia valenciana.
Quant a la llengua materna que parlem els valencians. hi ha prou embolic per que no es posen d'acord. 

En primer lloc...Què són? Les Normes de Castelló o Normes del 32: són un total de 34 regles ortogràfiques aprovades i ratificades per destacades entitats i personalitats del món cultural i polític del País Valencià, amb la idea d'adoptar «un sistema ortogràfic unitari» en tot el territori, 

                                                       Foto: levante-emv.com

En segon lloc..."Les Normes del Puig", també conegudes com a Normes de la Real Acadèmia, són unes normes ortogràfiques elaborades en 1979 per la secció de Llengua i Literatura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, per al valencià, entenent aquest com una llengua independent del català pels defensors d'aquesta normativa. Van ser presentades en un acte celebrat el 7 de març de 1981 en el municipi valencià del Puig.


Continuant amb el tema; En 1996 a Reus “Tarragona” va haver-hi una reunió on van participar Jordi Pujol, llavors president de Catalunya, Eduardo Zaplana que era president de la Generalitat Valenciana i el seu Conseller de Cultura Francisco Camps. Aqueixa reunió es va conèixer com “El pacte de Reus” va haver-hi un acord polític, signat entre els nacionalistes catalans de CiU amb Jordi Pujol al capdavant, i el Partit Popular de la Comunitat Valenciana amb Eduardo Zaplana i Francisco Camps. L'acord ho va redactar Fernando Vilallonga i va suposar el lliurament de la llengua valenciana, al projecte polític i cultural del nacionalisme català a canvi del seu suport al govern de Jose María Aznar. Mesos després van arribar els resultats, 
La Real Acadèmia de la Cultura Valenciana, amb quasi un segle d'existència...havia sigut apartada com a entitat normalitzadora de la vertadera llengua dels valencians/as, i es va crear l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) catalanista, per a complir el pacte de Reus. L'AVL aprova que el valencià és la llengua que compartim a Catalunya i Balears i altres territoris de l'antiga corona d'Aragó. Diu que el valencià és com se li coneix a el País Valencià...però científicament i històricament és català.


"Recapitulant" Primer, tenim a la Real Acadèmia de la llengua i el pacte del Puig. Segon, la catalanista Acadèmia de la Llengua, creada després del pacte de Reus. I és l'idioma oficial de l'AVL que es dóna en els col·legis, que és un valencià catalanitzat. 
 I finalment tenim el català pur i dur, que també s'està implantat a través de llibres, diaris, revistes i de la Tv3. 

Després de l'Explicació preliminar pas a comentar-vos el llibre: Està escrit en valencià en les normes del Puig i en castellà , l'autor pretén introduir-nos d'una forma senzilla en la nostra història i cultura. En el pròleg del llibre, hi ha una carta del president (G.A.V.) donant el seu suport al llibre. I en el preàmbul, l'autor parla de la seua vida familiar i professional, explica que des de molt jove a recorregut tot el Regne de València i que li ha servit d'experiència en parlar amb molta gent en valencià durant molts anys. He de dir que el valencià és una llengua molt viva i canvia segons la zona. 

El llibre porta diversos mapes històrics: De l'imperi Romano, de la invasió Àrab i el mapa de les llengües romàniques. Fa un resum històric del Regne amb dades, noms, llocs i esdeveniments més important ocorreguts al llarg de la nostra història. Parla amb molt detall de l'idioma valencià i dels pensaments regionalistes. Fa un resum de la cultura social i polític en l'actualitat, i amb un mapa podem veure on es parla valencià o castellà. La divisió del territori també te cabuda en el llibre, contempla totes les comarques i municipis que ho integren. No falta els noms de pobles, municipis i persones en correcte valencià, poemes, cançons, etc. 

Com a conclusió final...És un llibre en clau històric, però també és un llibre de text per tota la informació que aporta l'autor. Puc assegurar que pocs llibres i en una manera resumida aporten tanta informació, sobretot el que els valencians/as hem de saber sobre la nostra història i cultura. Sobretot quan en l'escola no es dóna per res la història i cultura valenciana, per tant els xiquets són uns ignorants del tot el nostre. Però tenint en compte que el professorat en general és molt catalanista...por em dóna pensar que els ensenyarien.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».