Enric Lluch «La Vella Moncarra».

Fa poc he llegit un llibre de literatura juvenil molt interessant de Enric Lluc, que aconselle.
Títol: La vella Moncarra-"La mona de Pasqua". 

Autor: Enric Lluch
Colección: Llegir en valencià 01 
Diseño de la colección: Beatriu Tortosa y Rosa Mengual 
Fecha de publicación: 17 de junio de 2012 
Ilustración: Fran Parreño 
Editorial: Bromera ISBN: 978-84-96674-91-2 
Aquest primer llibre, "La vella Moncarra": Ens conta la història d'una vella curandera cristiana-musulmana, d'Alberic, poble de la Ribera Alta famós per les seues mones de Pasqua. 
Al final del llibre et posa una recepta típica de la nostra terra,dona una explicació on és i origen de la mona de pasqua. Hi també un glossari d'algunes paraules que tenen una dificultat per a entendre-les"el que signifiquem".
La recepta del llibre: 
Ingredients (per a quatre persones).
Un quilo de farina 
300 grams de sucre 
Un pessic de sal 
Una miqueta menys d'un quart de litre d'oli 
100 grams de rent 
Mitja dotzena d'ous 
Una miqueta de sucre glacé 
Preparació: 
En un gibrell, batem quatre ous i els barregem amb el sucre i el pessic de sal.  A banda, escalfem l'oli una miqueta, li afegim el rent i ho aboquem al gibrell. Ho mesclem tot bé i comencem a afegir la farina sense deixar de remoure-ho. Quan la pasta quede fina, elàstica i consistent, la deixarem tapada i esperarem entre una i dues hores fins que s'haja unflat. 
   Una vegada unflada, cal fényer la pasta en peces de mig quilo. Damunt de neula o de paper vegetal, deixem cada una d'estes peces i esperem fins que es tornen a unflar. Mentrestant separem els rovells i les clares de dos ous. Batem els rovells i, amb un pinzellet, pintem les mones de manera que agafen un color torrat quan estiguen fetes. Batem també les clares a punt de neu i en deixem caure una miqueta damunt de cada coca, coronant-la amb el caramull. En acabant, ho posem al forn en una llanda engreixada amb un poquet de mantega. 
   Convé que el forn estiga a uns 180º i que les deixem, com a mínim, mitja hora, en companyia d'un altre perolet d'aigua: l'objectiu és que queden esponjoses per dins i cuites i daurades per fora. Una vegada tretes del forn, deixem caure una miqueta de sucre glacé per damunt de cada mona i esperem que es gelen ja que, com diu la dita, el pa calent mata la gent. 
Bon profit

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».