Manuel Azaña «president de la República espanyola».

Des de fa un temps “crec que des de sempre” m'han interessat les biografies de personatges i esdeveniments que han sigut catalogats com a rellevants per a l'esdevenir de l'ésser humà. Seguint amb esta idea hui us presente “Azaña”, esta novel·la de Carlos Rojas va ser guardonada amb el Premi planeta 1973. 

No és un llibre més sobre la nostra guerra civil, si no un extraordinari document del que va ser president de la República espanyola. Encara que emmarcat en un context històric, amb una exhaustiva recerca ben documentada i amb un rigor minuciós, que transciende de l'estricte valor biogràfic per a erigir-se en creació literària de primera magnitud. 
Don Manuel Azaña, ja exiliat a França i al final de la seua vida, recorda episodis de la seua labor política des del drama de Cases Velles, fins a la retirada pels pirineos; reviu records de la infància i joventut, paisatges perduts, reflexions filosòfiques, afanys literaris i sobretot l'amargor de l'exili. Recorda les seues fortes discussions amb figures polítiques com Abad de Santillán, Prieto, Companys, Bosch, Gimpera, Rojo, Hidalgo de Cisneros i sobre Negrín; el dur enfrontament dialèctic que lliuren Azaña i Negrín descobreix el profund conflicte intime d'aquell intel·lectual escèptic, espectador lluït i turmentat alhora que protagonista directe del desastre de la República. 

BIOGRAFIA: CARLOS ROJAS:
Va nàixer a Barcelona en 1928. Doctor en filosofia, exercia en el moment d'escriure “Azaña” la càtedra de Literatura Espanyola contemporània en la Universitat nord-americana de Emory. Carlos Rojas, escriptor de singular i d'excepcional rellevant dins de la literatura espanyola contemporània, ha creat una novel·la ambiciosa, d'un estil intachable i singular, que recrea amb fidelitat sorprenent la particular manera de parlar i escriure de Azaña. 
 LLIBRES: 
2006-Per què vam perdre la guerra? 
2003-Deu crisis del franquisme 
1999-Carlos IV 
1995-Alfonso de Borbó parla amb el dimoni 
1995-Muira la intel·ligència! Visca la mort! 
1992-Procés a Godoy 
Jo, Goya 1990 
1988-El jardí de les Hespérides 
1974-El món mític i màgic de Picasso 
1979 -L'enginyós gentilhome i poeta Federico García Lorca ascendeix als inferns 
1977-Memòries inèdites de José Antonio Primer de Rivera 
1973-Azaña 
1968-Acte de fe 
PREMIS: 
Premi Nadal de Novel·la 1979 
Premi Planeta de Novel·la 1973 
Premi Nacional de Narrativa d'Espanya 1968

Comentaris

  1. ¡Qué decir de D. Manuel Azaña! Para mí todo un referente político y un ejemplo a seguir. El mejor orador de la Europa de su tiempo. De los más grandes personajes del siglo XX de España... injustamente olvidado o no con el reconocimiento que merecería.

    ResponElimina
  2. Este verano tengo mucho que leer, ya he comenzado por el Quijote y continuaré con Azaña.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».