La batalla del Puig «1237».

El 9 d'octubre és la Diada Nacional del País Valencià i es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei en Jaume I i el naixement del regne cristià de València. I la batalla que va decidir la sort de la ciutat i la dels moros que ahí es trobaven va ser la batalla del Puig a uns quilometres de (Balànsiya) València. 
Quan a la batalla del Puig, es produí l'any 1237. Al davant dels moros estava el rei Zayyan i en el cristià el rei d'Aragó Jaume I. En veure que s'acostava l'exèrcit cristià, Zayyan cometre un greu error estratègic, en destruir el castell d'Enesa (Puig) i refugiar-se a València, darrere de les imponents muralles de la ciutat pensant que d'eixa manera evitaria la caiguda de la ciutat en mans cristianes. 

Però deixar una fortalesa fàcil de defendre, i d'on es podia controlar tot el que passava a València i fins i tot als voltants de la ciutat, en mans dels cristians, va ser una dolenta decisió. Una vegada al Puig, el rei Jaume sols havia de tindre paciència i la ciutat cauria com una fruita madura de l'arbre. 

En canvi si Zayyan haguera reforçat el Puig, en vegada de destruir-la, hi haguera aconseguit que el rei Jaume perdera un temps i molts homes intentant la conquesta de la fortalesa, al no poder deixar un baluard com el Puig ple d'enemics a les seues esquenes. Això li podia haver costat al rei Jaume la derrota i abandonar la idea de la conquesta de Balànsiya, i no oblidem que no va aconseguir conquistar Cullera, sent una ciutat menys important que València. 
Per l'altre costat, Zayyan cometre un altre error que a la fi el costaria València. En primer lloc, deixar els tems necessari per a que les hosts cristianes reconstruïren el Castell i reforçaren les seues defenses. En segon lloc, deixar la seguretat de les muralles de València i intentar la conquesta del castell, després d’una aferrissada lluita les baixes en el bàndol moro foren tan important que ja no pogueren recuperar-se i la caiguda de València va ser qüestió de dies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».