Les Urpes del Diable (Silvestre Vilaplana).

Les Urpes del Diable es una novel·la del escriptor Alcoià, Silvestre Vilaplana Barnés (Alcoi, 1969).
L'autor ha estat guardonat amb nombrosos premis de narrativa i de poesia, entre els quals destaca el Premi Nacional de Poesia Miguel Hernández 1999. Ha publicat L’alè del temps (1998) i La senda de les hores (1998), les dues com obra lírica.


Resum:
Durant el conclave d’elecció del nou papa en Roma en el año1303, un home nu és arrossegat a l’interior d’una església per una obscura figura i assassinat violentament. Però aquesta mort només és l’inici. Els més importants cardenals de la Cúria romana comencen a ser assassinats brutalment i per Roma s’estén el rumor que és el diable l’autor de les morts. Són els senyals clars de la propera arribada de l’Anticrist. El metge Arnau de Vilanova, acusat de heretgia per la Inquisició per predir l’arribada del maligne, és cridat a Roma per a intentar descobrir què o qui està provocant les morts. Allà l’esperen la traïció, la conspiració, la màgia negra i la mort.

 Fets històrics: 
1304: Arnau de Vilanova és cridat a Roma com a metge del Papa. 
1304: Mor Benet XI. Són culpats del seu enverinament Bernat Deliciós (franciscà) i Arnau de Vilanova (com a col·laborador). 
Climent V, el nou Papa (Cardenal Bertrand de Got) declara innocents Bernat Deliciós i Arnau de Vilanova. 
Arnau de Vilanova: Va ser el Metge del rei Jaume II. 
Va ser el més important metge del món llatí medieval, implicat també en qüestions polític-religioses del seu temps. Alguns volen dubtar del seu lloc de naixement, no obstant açò va nàixer en Saetabis, actual Xativa. 
Va escriure el Tractatus de Temps Adventus Antichristi et Fine Mundi (1278).
La Inquisició de Paris, el processa i el condemna pel seu tractat sobre la vinguda de l'Antichrist, Arnau de Vilanova apel·la al Papa Bonifaci VIII, que el protegeix. L'obliga a a jurar en privat i declara públicament "exagerada" la condemna parisenca.

Personatges: 
Benet XI: (Nicolò Boccassini) Papa, elegit després de la mort del Papa Bonifasi VIII, en lany mil tres-cents tres. 
Bernat Deliciós: Frare franciscà. Home de confiança del Papa. També va ser un franciscà que va lluitar contra la inquisició.
Bernat de Got: Cardenal francés (carlamec). 
Cardenal De Lucca: General de l’ordre dels dominics. Uns dels caps de la Inquisició. 
Cardenal Enricco Colonna: Cardenal molt influent a Roma. Enemistat amb el Papa Bonofaci VIII.
Conrado Simone: Comerciant de teles. 
Luiggi Nuovo: Cardenal italià, camarlenc del Papa Benet XI.
Cardenal Pietro Albiani.
Cardenal Savinolo.
Cardenal Da Ravenna.
Cardenal Scolari.
Cadenal de Blessa.
La història és apte per a totes les edats i tracta d'un assassí que seguéis un ritual per a matar cardenal que hajen incomplit algún manament.
  Esta novel·la compta amb acció, misteri i un context històric molt bé presentat, la història és molt realista en comptar amb personatges que van viure de debò. Amb un llenguatge real i una trama molt bé argumentada que fa que la seua lectura siga molt amena i entretinguda.
  Silvestre Vilaplana utilitza personatges històrics de l'època: el propi Arnau de Vilanova, Bernat Deliciós, Bertrand de Got qui serà més tard nomenat Papa sota el nom de Clement V, la majoria dels cardenals que apareixen en el text... van ser tots ells persones de carn i os que van viure a cavall entre el segle XIII i XIV.
El capitule de la rata és molt bo i m'ha agradeu molt, és qui contagia la pesta als humans a Roma.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».