Narracions valencianes « Vicente Blasco Ibáñez».

Per a començar he de dir, que fa un temps em vaig emportar una gran sorpresa molt agradable, al adonar-me que Vicente Blasco Ibáñez havia escrit també en valencià. Pel professor de valencià vaig conèixer "Narracions valencianes" i per fi ho vaig trobar en una vella llibreria pel centre de València. A més va escriure contes com “Nit de nóvios” que es va publicar, en 1931, tres anys després de la mort de l'escriptor, dins de la col·lecció la "Nostra Novel·la" promoguda per l'erudit Francesc Almela i Vives en el Cercle de Belles Arts de València. No es pot dir, ni molt menys, que Blasco Ibáñez siga un escriptor poc conegut, però sí que és cert que té una producció en valencià, encara que escassa i poc coneguda.
Però ara vull parlar de "Narracions valencianes"es un llibre de l'any 1967 amb introducció d'Alfons Cucó. L'any 1967 va ser el centenari del naiximent de Vicente Blasco Ibáñez, el nom y la significació representen tota una època en la història de la meua terra. En primer lloc, el llibre comença amb la introducció d'Alfons Cucó a on parla de la vida de l'escriptor des de la seua joventut, també com no! Alfons quan refereix a la nostra llegua li diu català. Segur que si algú li haguera dit a Blasco Ibáñez que escrivia en català, li haguera reptat a un duel... Bo era el per a què li tocaren els nassos.... 

El llibre té quatre narracions de Blasco, foren escrites originalment en la nostra llengua materna. La primera narració: La torre de la Boatella. Es una llejenda sobre els moros escrita amb una idea moralitzadora i naturalment des de la visió dels cristians. 
Segona narració: Fatimah. Fou publicada també al calendari de Lo Rat Penat de l’any 1884. I fou escrita l’octubre de 1883.

Tercera narració: Lo Darrer Esforç. Es completament inèdita i està ambientada al temps de les Germanies valencianes. Per a esta narració a triat un temps històric poc conegut per a la majoria del valencians. Algun dia escriuré sobre les Germanies, es una historia molt interesant 
Quarta narració: En la porta del Cel. Sembla una narració anticlerical o d'arrels religiosa, pagana, de certs pobles al costat del Mediterrani. Per a finalitzat, narracions valencianes és molt interessant però és un llibre difícil de trobar.Ni en la xarxa he pogut encontrar informació. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».