Tastar i Provar.

En primer lloc, els que primer hem estudiat en llengua castellana i després en la valenciana, tenim un problema en confondre alguns verbs i paraules, com per exemple «tastar i provar». I a l'hora de fer un examen si no sabem diferenciar una de l'altra...ho tenim clar.

Fa uns quants dies vaig sopar en un restaurant amb amics i amigues per a celebrar l'aniversari d'un ells. Entre altres begudes, demanem una botella de vi, el cambrer ens va preguntar: «si volíem provar-lo, primer». Desgraciadament, no tota la gent i sobretot els joves usen el vocable tan valencià com és «tastar», ja en molts casos ho veiem substituït per «provar». 

És un error molt greu, ja que en valencià els dos verbs tenen molt distribuïts els seus significats. En castellà no hi ha verb tastar. Sempre han d'usar probar en tots els casos. En canvi en Valencià tenim els verbs “tastar i provar”. 

Tastar «Prendre una quantitat reduïda (d'un menjar o d'una beguda), posar-se una mica en la boca per a apreciar el gust». Podem tastar el vi, un pastís, la sopa o un meló abans de comprar-ho etc. 

Provar «Significa; sotmetre (una persona o una cosa) a certes experiències per a apreciar quant val, per a veure si va bé o si és com cal. Provar la potència de l'aparell. També serveix per a provar l'amistat d'algú. Posar a algú (una peça de vestir) per a veure si li va bé. Prova-li els pantalons. Prova't les sabates, etc.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».