L'ambició d'Aleix «Enric Valor».

Enric Valor i Vives (Castalla, 22 d'agost de 1911 - València, 13 de gener de 2000) fou un narrador i gramàtic valencià. Va fer un dels més importants treballs de recol·lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de l'estandardització i normativització del valencià. L'ambició d'Aleix, es una novel·la que va aparèixer allà pels anys 60 amb molts supressions i tallades obligats per la censura de l’època, fou la primera i estupenda mostra del món narratiu que Enric Valor ha anat fabricant al llarg dels anys. L’Historia va de les vi-vences d’un jove davant del seu primer amor, tot dins el context social tancat d’un poble de les comarques del sud en els feliços anys 20 del segle passat. Això dona peu a Valor per transmetre'ns una visió justa i lúcida de l’ambient d'aquells anys 20. 

Resum: 
Aleix va nàixer a Callosa d'en Sarrià prop d'Altea, la seua mare muntanyesa i filla de Confrides i de pare natural d'Altea. En ell confluïxen la sang serrana de la mare i la tradició marinera del pare. Però des de xicotet somia amb les muntanyes, vol estar arrelat en la terra i no a la mar, però el pare es va adonar quan era un xiquet que no sentia massa amor por la mar. A una tendra edat, el pare d'Aleix mor y llavors la seua mare confia al senyor Macià l'administració de les terres de la família.

L'esposa del sr. Macià, Pauleta, s'ha casat sent massa jove per a ell, per un problema econòmic. Al principi Aleix veu a Pauleta com una mare quan està malalt, Pauleta cuida d'Aleix i ací l'ambigüitat de l'autor descriu una transició portentosa entre un afecte aparentment matern-filial cap a una passió amorosa d'igual a igual. Quan passen els anys, i Aleix és un jove, les diferències d'edat entre Pauleta i ell tendixen a diluir-se. Llavors va sorgint pausadament l'amor que es convertirà en un adulteri que, a l'origen, haguera semblat quasi incestuosa. Aleix és informat de quin tipus de persona és el Sr. Macià a través del seu capatàs, Mingarro.

 Quan es marxa a estudiar a València, Aleix coneix a Lluïsa que passarà a ser la seua promesa, però quan esta és convidada a passar uns dies a Callosa d'en Sarrià, llavors ell nota que no tenen la mateixa passió per les muntanyes. No obstant això, quan Aleix està en el poble, estima desesperadament a Pauleta i quan està a València reprèn les seues relacions amb Lluïsa. Pauleta en diversos passatges apareix cuidant la delicada salut del seu marit. 


En la part última de la novel·la, Aleix està acabant la carrera, passa uns dies en el poble per vacances i consuma el seu amor amb Pauleta. Llavors, la passió torbadora li fa tramar un pla per a escapar-se amb ella, lluny del senyor Macià, una vegada descartada definitivament la seua relació sentimental amb Lluïsa. El seu amic caçador li presta els diners necessaris per a la fugida. Però prompte, mentre està a França, rep un telegrama anunciant la mort alliberadora del vell marit burlat. L'ambició arriba a la seua culminació: Pauleta podrà passar a ser la seua muller i podran tornar al seu poble.

La meua opinió: 
Bé, este llibre és un treball de la classe de conversa de valencià. Com vaig explicar en classe, no m'agraden les novel·les d'amor, a mi m'agrada més les novel·les negres, policíacas, d'aventures i històriques. Però el que sí que m'ha agradat molt és que parla de llocs que jo conec i que estime molt: Altea, Aitana, el poble de Confrides i fins i tot la Font de l'Arbre, al que li agrade este gènere estarà encantat de la trama.

                                                                   Font del l'arbre
                                                                 Poble de Confrides

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

En valencià ¿vixca o visca?.