Història i recepta dels Pacremat i Mona de Pasqua.

L'origen de la paraula mona és incert. El lingüista Joan Coromines assegura que es troba en el llatí munda, que fa referència a una panera plena de pastissos que els romans oferien a la Deessa Ceres per primavera. Una altra hipòtesi, és que venja de l'àrab munna en referència a les provisions amb que els moriscs obsequiaven als senyors. Jo sí que crec que pot venir de l'àrab, ja que molts dels dolços i plats de la nostra gastronomia de hui són d'aqueixa època, fins i tot es mantenen els noms àrabs i segons la comarca se'ls coneix amb diferents noms; tonya, panou, pa cremat, coca d’aire, etc.
      En alguns pobles, com hui dia Alberic (l’al-Barid de la història), aquesta coca s'ha convertit en un emblema de la gastronomia local, i es menja tot l'any. L a recepta que ací presente s'ajusta al que podem provar si anem algun dels nombrosos forns d'aquesta població de la Ribera de Xúquer. El panquemado d’Alberic, és una de les elaboracions més típiques de terres valencianes durant la Setmana Santa. Segons la comarca en la qual ens trobem rebrà noms molt diferents. Els ingredients del pacremat i de la mona són els mateixos, l'única diferència és que a la mona se li pot donar forma d'animal, un cocodril o una serp, de flor o de llaç, i sempre va adornada amb un ou cuit o de xocolata. Mentre que el panquemado té forma de pa i no porta l'ou, excepte en algunes localitats com Alberic, que ho coronen amb clara d'ou muntada.
PACREMAT I MONA DE PASQUA                                                                              
Ingredients (per a quatre persones).
  -Un quilo de farina
-300 grams de sucre
 -Un pessic de sal
 -Una miqueta menys d’un cuart de litre d'oli
 -100 grams de llevat
-Mitja dotzena d'ous (si pot ser camperos o ecològics) estan més bons i són més sans.
 -Una miqueta de sucre glasé
Preparació:
 En un Llibrell, batem quatre ous i els barregem amb el sucre i el pessic de sal. D'altra banda, calfem l'oli una miqueta, li afegim el llevat i ho reclamem al llibrell. Ho barregem tot ben i comencem a afegir la farina sense deixar de remoure-el. Quan la pasta quede fina, la deixarem tapada i esperarem dues hores fins que fermente i cresca la massa. Una vegada que haja crescut, cal fer la pasta en trossos de mig quilo. Cada peça la posem damunt de la neula o paper vegetal, deixem cadascuna d'aquestes peces i esperem que tornen a créixer. Mentrestant separem les rovells de les clares de dos ous. Batem les rovells i, amb un pinzell, pintem les mones de manera que agafen un color torrat quan estiguen fetes. Batem també les clares a punt de neu i deixem caure una mica alzina de cada coca. A acabar, ho posem al forn en una llanda greixada amb una mica de llard. Convé que el forn estiga a uns 180º i les deixem almenys mitja hora, en companyia d'una olla amb aigua: l'objectiu és que queden esponjosas per dins i cuites i daurades per fora. Una vegada tretes del forn, deixem caure una miqueta de sucre grasé per sobre de cada coca i esperem al fet que es refreden. Ja que com diu la dita “el pa calent mata a la gent”.

Per a finalitzar, amb cafè amb llet, llet amb cacau i solament està molt bo, però amb xocolate està de mort i si li afegim nata muntada…ni us explique.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

Ausiàs March, escritor y poeta lírico valenciano.

Visitando la Torre Miramar "Valencia".