La Comunitat Valenciana fa 350.000 anys.

Es té proves per les restes i pintures rupestres trobades en l'actual territori de la Comunitat Valenciana (Espanya) que els primers pobladors van aparèixer  fa uns 350.000 anys abans de Crist. I fa 2.500 anys van aparèixer altres pobles colonitzadors o conqueridors (grecs, fenicis i cartaginesos).
En el 350.000 a. C. es documenta la presència dels primers pobladors en la Cova de Bolomor. Sobre el 50.000 a. C. els neandertals van ocupar la regió, portant una vida completament nòmada. No obstant açò, el coneixement d'aquella època és precari, a pesar d l'activitat desplegada pels investigadors de la nostra història; hui, a part de situar els llocs on van viure els nostres avantpassat, donar una llista dels animals amb els quals convivia, descriure la indústria que van desenvolupar, i per comparació amb altres zones ben estudiades conjecturar el clima,poc mes es pot dir. Actualment, i a causa de la destrucció total de la sedimentació en la Cova de la Petxina (Bellús), destrucció parcial i dispersió en el cas de les Fonts (Navarrés) i la falta d'excavacions modernes en les conegudes d'antic (Salt, Canalons, etc.) Únicament deixen utilitzables les dades obtingudes en La Cova Negra (Xàtiva) i la Cova del Cochino (Villena) figurant estes dos de les més importants d'Espanya i representa bé este període.
                                                          Pintures rupestres oposades Vilafranca (Castelló). 
Pel que hui sabem, els nostres avantpassats, coneguts com a neandertals o homes de Neandertal, que es distingien de nosaltres per la seua menor capacitat cranial, la seua menor alçada. absència de mentó, front fugisser, arcs superciliares predominants i caminar alguna cosa encorbeu, vivien en grups o comunitats de 15 0 20 individus, amb organització interna o coneguda. Fonamentalment es nodrien dels animals caçats i que poblaven els voltants, i pels ossos, residus de la seua alimentació arreplegats en la Cova Negra. Entorn del 30.000 a. C. els neandertals es van extingir, sent la regió llevantina un dels últims territoris que van ocupar, donant pas a l'ésser humà anatòmicament modern. Este canvi va suposar una millora en l'economia i en la tecnologia emprada, i l'art va fer les seues primeres aparicions. Amb l'arribada de l'agricultura i la ramaderia va començar el Neolític (5.500 a. C.mes o menys), sent la Comunitat Valenciana un dels seus primers testimonis. Es va introduir la ceràmica, destacant la ceràmica cardial en el Mediterrani, i es van poblar assentaments importants com la Cova de l'Or o el Mes d'Is. També l'art rupestre es troba ben representat, sent abundant en regions com la Valltorta o Pla de Petracos, estet últim Patrimoni de la Humanitat. Amb l'inici de l'Edat dels Metalls, el nombre d'assentaments en el territori va augmentar, i van sorgir les coves d'enterrament.
                                                                Foto: Acaronats xiquets neandertals-blog rtve.  
Amb l'inici de l'Edat del Bronze (entorn del 2.000 a. C.) es va diferenciar una cultura anomenada "Bronze Valencià", independent de la cultura argàrica provinent del sud, encara que la província alacantina va prendre influències d'ambdues. Encara que escassa, va sorgir la metal·lúrgia, sent el seu major exponent el Tresor de Villena, el segon conjunt d'orfebreria més gran d'Europa. Els assentaments presentaven una estacada al voltant per a la seua protecció, i estaven situats en zones de difícil accés. Alguns assentaments importants són els poblats de Cabezo Redó o Muntanya Assolada. A la fi de l'Edat del Bronze, els assentaments van començar a despoblar-se progressivament, encara que molts d'ells van ressorgir en l'Edat del Ferro, període en el qual els iberos i les cultures prerromanas es van desenvolupar en el territori.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

En valencià ¿vixca o visca?.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».