Socarrat.

Quan la meua mare feia paella sempre li deia el mateix “rasca, rasca… i posam el socarrat. Al final el repartia entre el meu germà i jo. Bé, la veritat és que a tots els valencians ens encanta el socarraet”. 
Però també socarrats se'l coneix als habitants natural de Xàtiva, Cocentaina, Vila-real i Culla. Per quan Felip V de Borbó: que se li coneix com el rei de la infàmia a Xàtiva. I té un quadre de cap per avall del primer rei Borbó que  recorda que va ordenar incendiar la ciutat per la seua resistència durant la Guerra de Successió i va massacrar a la població. 

Altres significats de socarrat -ada 
 1. m. GASTR. Porció inferior de l'arròs de la paella o del perol, una miqueta cremat però mengívol. 2. adj. Cremat superficialment. 
3. adj. Enfadat, enutjat. 
4. m. CERÀM. Rajola de fang amb dibuixos que s'usava per a cobrir l'espai entre les bigues del sostre i actualment s'usa com a objecte decoratiu. 
5. m. i f. [col·loq.] En els pobles dels voltants, natural o habitant de Xàtiva, Cocentaina, Vila-real i Culla. 
6. pa socarrat (o cremat, o d'aire) m. GASTR. Coca feta de farina pastada amb ous, oli, sucre i ratlladura de llima, i molt estovada, típica de les festes de Pasqua.

Entrades populars d'aquest blog

Arturo Valls (Valencia 1975) Biografia.

En valencià ¿vixca o visca?.

L'ambició d'Aleix «Enric Valor».